Pappa Pogo !

Kai og Viggo Krüger

Lørdag 21. august 2021 på Bystrandfestivalen, det var tidlig på dagen enda. Solen skinte, og etter en litt kald fredagskveld ante vi at vi kom til å få en riktig nydelig sensommerdag.  Vi hadde åpnet dørene, og folk kom inn på området i shorts og sommerkjoler. Bordene begynte så smått å fylle seg, mens jeg vandret rundt og så til at alt gikk greit. Regjeringens koronagjenåpning nivå tre, krevde at vi hadde smittevern, avstand, kohorter og bordservering.

Når jeg nærmet meg innslipp i kohort 1 hørte jeg en av våre frivillige rope på meg, noe med problemer med billettene. Hun stod med et voksent par. En eldre, fin mann ser litt fortvilet på meg, med papirbilletter i hånden som scanneren ikke helt ville samarbeide med. Han så på meg og sa: «Vi prøver ikke å lure oss inn. Vi ønsker bare å se en konsert med sønnen min, Viggo Krüger i Pogo Pops!» Selvfølgelig fikk de komme inn, og slik fikk jeg gleden av å møte han som vi i dag enkelt refererer til som «Pappa Pogo, festivalens eldste gjest»
Senere i samtale med Viggo, har jeg forstått at jeg møtte på ingen ringere enn Kai Krüger. En juslegende. Tidligere dekanus på Juridisk Fakultet på Universitetet i Bergen. Født i København, og etterkommer i Bull slekten, akkurat som Jens Stoltenberg.

Kai Krüger stiller gjerne opp for Pogo Pops og Bystrandfestivalen, når vi viser vår nysgjerrighet på hvem han er. Han tar imot oss, sammen med sin skjønne kone, Ragnhild, og Viggo selvfølgelig. Det blir kaffe og gulrotkake, i staselige omgivelser, med bøker fra gulv til tak i hjemmet deres på Hop, med en far og sønn som helt klart har stor kjærlighet for hverandre.En fin mann som er ydmyk for sine meritter, og veldig stolt av sine barn og barnebarn. Han var ansatt ved Universitetet i Bergen fra 1973 til 2010.Krüger ble cand.jur. ved Universitetet i Oslo i 1966 og dr.jur.
samme sted i 1973 med avhandlingen Transportomlegning – særlig om deviasjon i sjøtransport. Samme år ble han utnevnt til professor ved Universitetet i Bergen og denne stillingen hadde han frem til 2010.

Han forteller det var stas den gangen han ble professor. Da ble det lest opp på radioen. NRK hadde nytt fra statsråd. Der ble det annonsert når man ble professor. Og han er særlig fornøyd med å være foregangsmann, og første formann i Forbrukertvistutvalget. Det at han var med på å sikre at vi har rett på rent vann.

Musikalitet går igjen i familien, og det var Kai som lærte Viggo de første grepene på gitar. Viggo Krüger er i dag førsteamanuensis og forskningsleder ved Grieg Akademiet når han ikke er gitarist i Pogo Pops. Kai glemmer ikke sine andre familiemedlemmer heller, og skryter av de alle. Han stråler som en sol og gleder seg virkelig over at hans barnebarn, Ole og Tarjei har laget tre av Bybanens vignetter, som høres daglig av byens borgere på forskjellige stoppested.

Det jeg sitter igjen med etter dette møtet med Kai Krüger er. Ja, vi skal ha respekt for levd liv og meritter, men aller viktigst er det å aldri slutte å bry oss. Fortsette å være nysgjerrig, delta, la oss fryde og gledes.

Når jeg blir 81 år, skal jeg bli akkurat som Kai Krüger, ta stokken i hånden og gå på musikkfestival. Vi gleder oss til å treffe på Kai fredag 12. august 2022, for da er Viggo på scenen igjen med Pogo Pops. Våre bergenske popkometer fra tidlig 90 tall skuffer aldri.

Viggo og Kai Krïger

Bystrandfestivalen er en musikkfestival på Bystranden på Kong Christian Frederiksplass i Bergen 12. og 13. august 2022.Visste du at Bystrandfestivalen 2022 har sin egen Spotify liste!

Tekst: Nan Drange
Foto: John Fløysand

Leave a Reply

%d bloggers like this: